Στη βουλή έφερε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς το πρόβλημα με το σήμα της ΕΡΤ στο Ανατολικό Ζαγόρι, καταθέτοντας (7 Νοεμβρίου) σχετική Ερώτηση για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά με θέμα  «Αδυναμία αναμετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων». Ο Δήμος Ζαγορίου είχε διαμαρτυρηθεί δημόσια με σχετική ανακοίνωση για το γεγονός ότι επί 15 ημέρες οι κάτοικοι στο Αν. Ζαγόρι δεν έβλεπαν τα κανάλια της Δημόσιας Τηλεόρασης, λόγω τεχνικού προβλήματος στους αναμετοδότες (Κατάρα και Δεμάτι) το οποίο προσωρινά επιλύθηκε, αλλά ζητείται μόνιμη λύση.

Στην Ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρει;

«Σύμφωνα με την επιστολή που εξέδωσε πρόσφατα ο Δήμος Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων, παραμένει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αναμετάδοση του σήματος  της ΕΡΤ στο Ανατολικό Ζαγόρι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να μην έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως αναφέρεται και στην επιστολή, το Ανατολικό Ζαγόρι καλύπτεται τηλεοπτικά από αναμεταδότη στο Δεμάτι και με δίκτυο άλλων τοπικών αναμεταδοτών που συντηρεί ο Δήμος το σήμα φτάνει στα χωριά της περιοχής.

Παρόλο που οι κάτοικοι βλέπουν τα ιδιωτικά κανάλια δεν μπορούν να δουν αυτά της ΕΡΤ με πιθανότερη αιτία την ποιότητα του σήματος που φτάνει από τον κεντρικό αναμεταδότη της Digea στην Κατάρα και δεν είναι η κατάλληλη για να γίνει μετάδοση από τα μηχανήματα της ΕΡΤ στο Δεμάτι.  Εκεί, πλην του εξοπλισμού λήψης και μετάδοσης σήματος που διαθέτει η ΕΡΤ, ο Δήμος έχει εγκαταστήσει δικό του εξοπλισμό για να μπορεί να μεταδίδεται το σήμα των ιδιωτικών καναλιών στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Η ΕΡΤ λαμβάνει σήμα από το Δήμο  και, από τα δικά της ψηφιακά μηχανήματα σε δικό της κτίριο, το στέλνει στο Ανατολικό Ζαγόρι. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει πρόβλημα με το σήμα της ΕΡΤ που φτάνει από την Κατάρα, μέσω της Digea και μέχρι να επιλυθεί αναζητείται προσωρινή λύση με λήψη σήματος της ΕΡΤ από το δικό της πομπό στην Μανωλιάσα.

Αυτή η λύση όμως είναι προσωρινή και συχνά αναποτελεσματική λόγω των καιρικών φαινομένων κατά την περίοδο του χειμώνα αλλά και της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής.

Επίσης, από του 26 πομπούς επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής που θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση, κανένας από αυτούς  δε θα βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με δεδομένη την ανάγκη αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας για καθολική μετάδοση του σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης σε όλη την Επικράτεια, αλλά και της ζήτησης του κόσμου για τη δημόσια τηλεόραση

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πως εξελίσσεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης πομπών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής;
  2. Σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πομπού της ΕΡΤ στο Δεμάτι;
  3. Τι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να προτείνει σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν;».