Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου που εξελίσσονται αυτές τις μέρες ή ξεκινούν το Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι.

Ήδη ξεκίνησε το 1ο θερινό σχολείο για την προφορική ιστορία στο Τσεπέλοβο, το φεστιβάλ κινηματογράφου ZAGORIWOOD, το Σάββατο 13 Ιουλίου ξεκινά το φεστιβάλ Βοβούσας και το Greveniti Residensy, αλλά και το τουρνουά ποδοσφαίρου Ζαγορίου στο Τσεπέλοβο. Την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Γρεβενίτι πραγματοποιείται η εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» μαζί και ο ποδηλατικός αγώνας. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις μέχρι τις 17 Ιουλίου:

 Παρασκευή  12 Ιουλίου

Κάτω Πεδινά: Εκδήλωση με θέμα: «Φυσικό Περιβάλλον, πολιτισμός, και Οικονομία», στο πλαίσιο του αφιερώματος του φεστιβάλ κινηματογράφου ZAGORIWOOD 2019 «Ο Άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον-Όταν ο κόσμος αλλάζει» που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή των:  Βασίλη Νιτσιάκου Καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ρήγα Τσιακίρη Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο, Γιώργο Κοντούρη επιχειρηματία, Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο σκηνοθέτη και Ηλία Ευθυμίου μελισσοκόμο. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» (2019, 80΄).

Σάββατο 13 Ιουλίου

-Ασπράγγελοι: «Ημέρα Μνήμης», εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου για το ολοκαύτωμα του χωριού στις 15 Ιουλίου 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής,  στο κτίριο του Συλλόγου (παλιό σχολείο με έναρξη 20.30). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία με θέμα: «Οι Ασπράγγελοι στην κατοχή» με ομιλητή τον Αθανάσιο Γκότοβο και θα πλαισιωθεί μουσικά από τις Ιουλία Μάκου και Πηνελόπη Λιαροστάθη.

Σάββατο 13-Σάββατο 20 Ιουλίου

 -Βοβούσα: Φεστιβάλ Βοβούσας για μια ακόμη χρονιά από την ΑΜΚΕ STILLANDMOVING με την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλή μουσική, αφιέρωμα στη Γαλλίδα ανθρωπολόγο-σκηνοθέτη Colette Piault με προβολή ταινιών που γύρισε στην Ήπειρο, παρουσία της ίδιας στη Βωβούσα, ομιλία του αμερικανού μουσικολόγου Κρίστοφερ Κίνγκ (ως γνωστόν συνεργάζεται με το Δήμο Ζαγορίου και δωρίζει την σπάνια συλλογή του για το Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά) και προβολή του ντοκιμαντέρ «Όσον Ζης, Φαίνου», συναυλία με τον Χρίστο Τζιτζιμίκα και άλλα σχήματα, εργαστήρια, κουκλοθέατρο και φυσικά δράσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο τον Αώο.

-Γρεβενίτι: «Καλοκαίρι 2019 στο Γρεβενίτι» (Greveniti Residensy)  από τον Μορφωτικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Γρεβενιτίου. Το Greveniti Residensy είναι μια καλλιτεχνική κατοικία στο Γρεβενίτι που υποστηρίζει πολιτισμικές δράσεις και ανταλλαγές μεταξύ των φιλοξενούμενων και της τοπικής κοινωνίας. Ο στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μια πλατφόρμα προώθησης καλλιτεχνικών ιδεών, πειραματισμού και αλληλεπίδρασης. Είναι ανοιχτό σε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο όλων των ηλικιών, που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς των Εικαστικών Τεχνών, της Αρχιτεκτονικής, της Εκθεσιακής Επιμέλειας και Ακαδημαϊκής Έρευνας και μοιράζονται μαζί μας το όραμα για κυκλοφορία γνώσης, ανταλλαγή, προσφορά.

Σάββατο 13 Ιουλίου-Σάββατο 17 Αυγούστου

Τσεπέλοβο: 21η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με τη συμμετοχή έξι ομάδων. Όλοι οι αγώνες διεξάγονται  στο γήπεδο Τσεπελόβου.

Κυριακή 14 Ιουλίου

 -Γρεβενίτι:«Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» για την επέτειο της καταστροφής των χωριών της περιοχής και τις εκτελέσεις αμάχων κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1941-44.

Την ίδια μέρα Θα διοργανωθεί ο 2ος Ποδηλατικός αγώνας αφιερωμένος στη «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου», με τον τίτλο «Greveniti Bike» ο οποίος θα ακολουθήσει μια διαδρομή από Μαρτυρικά Χωριά του Ζαγορίου με αφετηρία και τερματισμό το Γρεβενίτι.

-Ασπράγγελοι: Προβολή (21:30) της ταινίας «Το χρονικό μιας Καταστροφής» των Χρύσας Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη. Πρόκειται για τη συμμετοχή του φεστιβάλ κινηματογράφου ZAGORIWOOD στις εκδηλώσεις μνήμης «Μνημοσύνη» που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

-Ελαφότοπος: Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο, το ετήσιο Ζιαφέτι του (πρωί και απόγευμα). Θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα του Βασίλη Παπαγεωργίου.

Τετάρτη 17 Ιουλίου

-Δεμάτι: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων Κρητών εθελοντών τo 1912, ημερήσιο πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα και το βράδυ στην πλατεία του χωριού.