Η τέταρτη διακρατική συνάντηση του έργου Memoria πραγματοποιήθηκε στο Gatehouse of Fleet , στη Σκωτία.

Εκτός του εταίρου υποδοχής, συμμετείχαν οι εταίροι από την Κορσική, από την Προβηγκία (Γαλλία), από τη Σικελία (Ιταλία) από τη Σλοβακία και από το Ζαγόρι (Ελλάδα).

Οι εργασίες κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στο Mill on the Fleet, κέντρο ενημέρωσης και πολλαπλών χρήσεων, που στεγάζεται σε μια παλιά βιοτεχνία υφαντουργίας που λειτουργούσε με υδροκίνηση.

Παρουσιάστηκαν από τον φορέα υποδοχής και το τοπικό δίκτυο συνεργασίας οι Καλές Πρακτικές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή σχετικά με την πολιτιστική μνήμη, και την ανάδειξή της ως μοχλού τουριστικής ανάπτυξης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους υπόλοιπους εταίρους τα δικά τους Δελτία Καλών Πρακτικών και συμφωνήθηκε να μελετηθούν από όλους για ενδεχόμενες παρατηρήσεις, ώστε να επικυρωθούν ως παραδοτέα κατά την επόμενη συνάντηση.

Συμφωνήθηκε επίσης να γίνει διοργάνωση ενός εργαστηρίου για την Πολιτιστική Μνήμη πριν από την 18η Νοεμβρίου του 2013, με τη συμμετοχή των τοπικών εταίρων, για την περαιτέρω επεξεργασία Δελτίων Καλών Πρακτικών και τη βελτίωση του παραδοτέου που αφορά την καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με μουσική και γαστρονομική βραδιά που οργάνωσαν οι τοπικοί σύλλογοι και φίλοι.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη σε επισκέψεις χώρων παράδοσης και πολιτισμού: Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν:

  • Ένα εργαστήρι χειροποίητων kilt κατά τον παραδοσιακό τρόπο
  • Ένα κοιμητήριο – τόπο μνήμης των θρησκευτικών πολέμων
  • Έναν αναστηλωμένο πύργο όπου παρουσιάστηκαν οι τεχνικές αναστήλωσης
  • Μια παλαιολιθική τοποθεσία
  • Ένα εργαστήρι καπνίσματος σολωμού
  • Την κατοικία-μουσείο του ζωγράφου ΕΑ Hornel και τη συλλογή βιβλίων αφιερωμένων στον ποιητήRobert Burus