Η ενημέρωση από το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου για τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, όπως οι χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για έργα και προμήθεια μηχανημάτων, απαντήσεις σε ερωτήματα συμβούλων της μειοψηφίας για σειρά θεμάτων και η επιβολή προστίμου σε κτηνοτρόφο για παράνομη είσοδο ζώων στον οικισμό του Τσεπελόβου, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 27 Μαρτίου.

ΓΚΡΕΙΝΤΕΡ

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι από το πρόγραμμα «ΦιλόΔΗΜΟΣ 2» του ΥΠΕΣ, ο Δήμος Ζαγορίου λαμβάνει 225.000 ευρώ για προμήθεια μηχανημάτων έργου, πλην απορριμματοφόρων και επιβατικών οχημάτων και ότι στην επόμενη συνεδρίαση το Σώμα θα αποφασίσει την υποβολή σχετικής αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα, αφού η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου.

Επίσης, από το ίδιο πρόγραμμα διατίθενται στο Δήμο Ζαγορίου 204.000 ευρώ για παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές (αφορούν προμήθεια εξοπλισμού, φωτισμό  και πιστοποίηση, πλην της περίφραξης). Η προθεσμία για την υποβολή αιτήματος λήγει στις 31 Μαϊου και το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί το επόμενο διάστημα να αποφασίσει σχετικά.

Και φέτος, για δεύτερη χρονιά,  ο Δήμος Ζαγορίου ως ορεινός λαμβάνει έκτακτη επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ ύψους 204.000 ευρώ περίπου για λειτουργικές και άλλες δαπάνες, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε πίστωση 140.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες, για έργα σε επτά Τοπικές Κοινότητες που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον περασμένο Δεκέμβριο. Επίσης, ο Δήμος έχει να υλοποιήσει και έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας με επιχορήγηση 150.000 ευρώ.

Από την Περιφέρεια η επούλωση των λακκουβών

Για τα ζητήματα καθημερινότητας για μια ακόμη φορά η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Ζαγόρι με συνέχεια», δια του επικεφαλής της Γαβριήλ Παπαναστασίου και του Ηλία Ράπτη έθεσαν το πρόβλημα των λακκουβών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο (το οποίο σημειωτέον είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά υπάρχει στενή συνεργασία με το Δήμο), προς Τσεπέλοβο και προς Βίτσα, κυρίως, για να απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης ότι από την Περιφέρεια μετά την παρέμβαση στο δρόμο προς Πάπιγκο, επίκειται, μόλις ο καιρός το επιτρέψει,  η  επούλωσή τους.

Κριτική για το πώς χειρίζεται η Δ.Α. τα θέματα καθημερινότητας άσκησε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι», Λεωνίδας Τσουμάνης, καθώς και το πώς θα υλοποιηθούν  τα έργα αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες, για να λάβει απάντηση από το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου, ότι τα έργα θα εκτελεστούν όπως προβλέπεται με δημοπράτηση και στις Τοπικές Κοινότητες που αφορούν, αφού αυτές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ήδη, από την Περιφέρεια έχουν δρομολογηθεί έργα σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου και αρκετά μέσω του Δήμου που επιχορηγήθηκε από την Περιφέρεια με περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις παιδικές χαρές και με αφορμή ερωτήματα συμβούλων της μειοψηφίας, δόθηκαν εξηγήσεις από τον αντιδήμαρχο Α. Αρμένη, την προκάτοχό του Αγγελική Ράπτη και το Δήμαρχο και ειδικότερα ότι εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι ότι θα μπορέσει ο Δήμος να εκσυγχρονίσει και πιστοποιήσει τις περισσότερες εξ αυτών, βάσει της καταγραφής που έγινε τους προηγούμενες μήνες.

 Αποκομιδή απορριμμάτων

Για την αποκομιδή απορριμμάτων και το πιθανό ενδεχόμενο αυτή να γίνεται στο εξής από το Δήμο, δεδομένου ότι δρομολογήθηκαν προσλήψεις (σε εξέλιξη η διαδικασία από το ΑΣΕΠ) στα ανταποδοτικά, ο κ. Παπαναστασίου υποστήριξε  ότι το κόστος για το Δήμο είναι αρκετά μικρότερο με την ανάθεση σε ιδιώτη (όπως γίνεται σήμερα) σε σχέση με την αποκομιδή με ίδια μέσα και προσωπικό. Απαντώντας ο Δήμαρχος εξήγησε ότι πρόκειται για κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών και δεν αποτελεί  επιλογή της Δημοτικής Αρχής η αποκομιδή με ίδια μέσα και προσωπικό.

Πάντως, σημείωσε, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί σε τμήμα του Ζαγορίου και όχι στο σύνολο του λόγω των ειδικών συνθηκών, του πλήθους οικισμών και της ορεινότητας, αλλά αυτό θα ξεκαθαριστεί σε επίπεδο ΚΕΔΕ και Υπουργείου, αφού πολλοί Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν αποκομιδή μόνοι τους.

 Πρόστιμο σε κτηνοτρόφο του Τσεπελόβου

WP_20180325_019

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης το Σώμα απασχόλησε επί μακρόν το 1ο που αφορούσε την επιβολή προστίμου σε κτηνοτρόφο, τα ζώα του οποίου (βοοειδή) καταλαμβάνουν τον επαρχιακό δρόμο στην είσοδο του Τσεπελόβου και μπαίνουν εντός του οικισμού, στο δασύλλιο και στην πρώην μαθητική εστία. Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα που επαναλαμβάνεται και οξύνεται συχνά και φέτος έλαβε μεγάλες διαστάσεις με δικαιολογημένες διαμαρτυρίες επαγγελματιών του τουρισμού (παρέστησαν ορισμένοι και περιέγραψαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν), επισκεπτών και διερχομένων.

Το πρόβλημα έγινε αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αν αντιμετωπίστηκε καλύτερα στο παρελθόν, αν έπρεπε νωρίτερα να παρέμβει πιο δραστικά ο Δήμος, ή εάν το πρόστιμο θα δώσει λύση. Μάλιστα αναγνώστηκε εκτός της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου υπέρ της λήψης μέτρων και επιστολή κατοίκου με δραματική περιγραφή του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι πολλές οι παρεμβάσεις του Δήμου προς τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο ο οποίος δεν πείθεται να ελέγξει τα ζώα του και εισηγούμενος την εκ του σχετικού κανονισμού επιβολή προστίμου 500 ευρώ (σε κάθε νέα παραβίαση θα προστίθεται άλλα τόσα), έκανε γνωστό ότι ακολουθεί και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του κτηνοτρόφου (σχετική απόφαση έλαβε την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή), όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία και ακόμη  ότι πολλάκις ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου να επιληφθεί, όπως και έγινε, αλλά ο κτηνοτρόφος δεν συμμορφώθηκε.

Τελικά με μόνο μια αρνητική ψήφο (από τον Λ. Τσουμάνη ο οποίος δήλωσε ότι δεν δίνει «άφεση αμαρτιών» με το πρόστιμο των 500 ευρώ) με τον Δήμαρχο να τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι, αποφασίστηκε η επιβολή του προστίμου και ταυτόχρονα θα αναζητηθούν λύσεις για να μην συνεχίζεται η παράνομη είσοδος ζώων στον οικισμό και στον επαρχιακό δρόμο.

Άλλες αποφάσεις

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η διενέργεια δημοπρασίας για την μίσθωση του δημοτικού ακινήτου στο Σκαμνέλι (το κατάστημα χωρίς τα δωμάτια) και  η μη αποδοχή παράτασης μίσθωσης για το δημοτικό κατάστημα Πέτρας (απόφαση κατά πλειοψηφία) το οποίο θα δημοπρατηθεί μόλις λήξει η τρέχουσα σύμβαση.

Τέλος, ομόφωνα εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στη διακρατική δράση προώθησης και υποστήριξης των χειροτεχνικών επαγγελμάτων (Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας που στην Ελλάδα διοργανώνονται μόνο από το Δήμο Ζαγορίου) και η έγκριση σχετικής πίστωσης.