ΚΕΡΑΙΑ ΜΑΝΑΣΣΗΣ

Την δυνατότητα της δωρεάν πλοήγησης στο διαδίκτυο έχουν, πλέον,  οι κάτοικοι και επισκέπτες του Ζαγορίου στο σύνολο σχεδόν των οικισμών του μέσα από την μεγάλη παρέμβαση που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο και σύντομα ολοκληρώνεται.

Οι χρήστες πατώντας στη συσκευή τους στο όνομα σύνδεσης «Dimos Zagoriou» μπορούν να αξιοποιούν το λεγόμενο Free Internet.

Η υπηρεσία αυτή  υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με πιστώσεις του Δήμου, με το κόστος εγκατάστασης του εξοπλισμού να ανέρχεται περίπου  σε 30.000,00 €.

«Για έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι το Ζαγόρι η υπηρεσία αυτή αποτελεί ελάχιστη παροχή του Δήμου προς τους επαγγελματίες του κλάδου, τους κατοίκους και φυσικά τους πολυάριθμους επισκέπτες», επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα στόχος είναι να καλυφθεί πλήρως  κάθε σημείο των χωριών του Ζαγορίου μέσα από το έργο «Εφαρμογές Βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών και της λειτουργίας του Δήμου Ζαγορίου» που προεγκρίθηκε ήδη με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Το Τεχνικό Δελτίο του έργου είχε υποβληθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης 64/2018 της Περιφέρειας Ηπείρου, ως σύμφωνο με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 188.604,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Με την παρέμβαση που έγινε, και εντός των ημερών ολοκληρώνεται, παρέχεται δωρεάν πλοήγηση στο διαδίκτυο, τουλάχιστον σε ένα σημείο κάθε χωριού (υπάρχουν και χωριά με 2-3, ακόμη και 5-6 σημεία). Πλήρης είναι η κάλυψη των χωριών της Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου και στη Βοβούσα.

Στη Δ.Ε.  Κεντρικού Ζαγορίου  εκκρεμεί (σύντομα και σε αυτά) η τοποθέτηση των κεραιών μόνο σε τρία χωριά, Ελάτη, Δίλοφο και Άγιο Μηνά, στη Δ.Ε.  Παπίγκου έχει ολοκληρωθεί και στην Δ.Ε. Τύμφης αναμένεται να συνδεθεί άμεσα και το Βραδέτο που υπολείπεται και να βρεθεί η κατάλληλη τεχνική λύση για τους Νεγάδες.

ΚΕΡΑΙΑ

Για να φτάσει παντού στο Ζαγόρι το ελεύθερο ιντερνέτ ο Δήμος χρησιμοποιεί 12 σημεία εκπομπής, στους Ασπραγγέλους, τη Βίτσα, τον Ελαφότοπο, τη Λάιστα, το Βρυσοχώρι, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι, το Μεσοβούνι, τους Μηλιωτάδες, το Καβαλάρι, το Ελατοχώρι και τη Βοβούσα. Τα σημεία αυτά τροφοδοτούνται από την ενσύρματη ζεύξη του έργου οπτικών ινών RURAL-ΟΤΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Δήμο Ζαγορίου και μέσω κεραιών και λοιπών εξαρτημάτων που εγκατέστησε ο Δήμος εκπέμπεται  σε όλο το Ζαγόρι, ως ασύρματο.