Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση, ανάδειξη και ένταξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας του Ζαγορίου στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, με την δημιουργία ενός ένα ισχυρού γαστρονομικού brand name, ανέλαβε η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ) με τους ντόπιους παραγωγούς και  με την υποστήριξη του Δήμου Ζαγορίου.  Για το σκοπό αυτό  προσκάλεσε στο Ζαγόρι τον Γιώργο Πίττα, ξενοδόχο, συγγραφέα (τελευταίο βιβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί προορισμοί») και ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Γ. ΠΙΤΑΣ -ΕΛΣΑ ΕΞΑΡΧΟΥ2

Ο κ. Πίττας παρουσίασε το πρόγραμμα, «Γαστρονομικές Κοινότητες-Προορισμός Ζαγοροχώρια», επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν, ώστε ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής να αξιοποιηθεί με συλλογικότητα και  συνεργασία των επαγγελματιών του κλάδου προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ 1

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ 3

Η εκδήλωση-σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου στο Δημαρχείο Ζαγορίου (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) στους Ασπραγγέλλους και το παρακολούθησε  ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο οποίος στην παρέμβαση του συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και εξέφρασε  την πίστη του ότι, μέσα από τη συνεργασία μπορεί να γίνει η σύνδεση των πολλών τοπικών ποιοτικών προϊόντων του Ζαγορίου με τον τουρισμό, προσπάθεια στην οποία ο Δήμος είναι αρωγός.

Στόχος ένα ισχυρό γαστρονομικό brand name Ζαγορίου

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η  λειτουργία Γαστρονομικής Κοινότητας για την δημιουργία ενός ισχυρού γαστρονομικού brand name Ζαγορίου με βάση τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής που θα βοηθήσει τον τόπο συνολικά και την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Θα φέρει κοντά τους παραγωγούς με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων και καταστημάτων εστίασης, ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή να αποτελέσουν τη βάση για το μενού που προσφέρεται στον επισκέπτη της περιοχής και ταυτόχρονα να στηριχθεί και η γαστρονομική ανάπτυξη του τόπου.

Συμμετείχαν δεκάδες παραγωγοί από το Ζαγόρι, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων, καταστημάτων εστίασης, το Δ.Σ. της ΕΤΕΖ με επικεφαλής την πρόεδρο Ελένη Παγκρατίου, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε η Έλσα Εξάρχου-Κεντέρη. Δόθηκε η δυνατότητα για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν παραγωγοί και επιχειρηματίες του τουρισμού για το πώς θα δημιουργήσουν την Γαστρονομική Κοινότητα. Θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση εργασίας στην πορεία για να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας.

 Προϊόντα και εδέσματα του Ζαγορίου

Στη συνάντηση που διήρκησε 4 ώρες έγινε και μια πρώτη καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου του Ζαγορίου. Βάση της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής είναι τα προϊόντα και τα εδέσματα, με προνομιούχο «πρεσβευτή» όλων αυτών τις πίτες Ζαγορίου. Καμία περιοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πλούτο και την ποικιλία της ζαγοριανής πίτας.

Καταγράφηκαν σε γενικές γραμμές τα προϊόντα και τα εδέσματα της περιοχής:

Προϊόντα: Βότανα Βίκου, μανιτάρια ( βασιλομανίταρα, τρούφες κλπ), όσπρια, τραχανάς, φρούτα του δάσους (σμέουρα, κράνα, κουφοξυλιά κλπ), άγρια χόρτα (τσουκνίδα, αγριόσκορδα, φτέρη, νάνες κλπ), τυροκομικά (γαλοτύρι, γκίζα, κατσικίσια, φέτα κλπ), αλλαντικά (πρόβεια λουκάνικα, σκεμπές – είδος καβουρμά), κτηνοτροφικά (πρόβατα), κυνήγι (αγριογούρουνο), κρασιά (από γειτονικές περιοχές της Ζίτσας και του Μετσόβου, μπύρα, προϊόντα από υποφαές, καρύδια κλπ.

Εδέσματα: Ροφήματα, πίτες (ανοικτές, κλειστές), γίγαντες με χόρτα, τρίμμα, γιαπράκια, κρέας με ρύζι στο φούρνο, κρέας με λάπατα, αγριογούρουνο στιφάδο, μπουμπάρι, τραχανάς, φασολάκια φρέσκα με ρύζι και μαϊντανό, φασόλια γίγαντες με χόρτα, μανιτάρια μαγειρευμένα σε πολλούς τρόπους (σαλάτες, σκάρα, μαγειρευτά, τηγανητά), σαλάτα σαρακατσάνικη (πορτοκάλια, αυγά και πατάτα ή πράσο), πατατοκεφτέδες, ποταμίσια ψάρια (πέστροφα στο τηγάνι με βούτυρο και αμύγδαλα), σκορδαλιά με καρύδια, νάνες (άγριο σπανάκι) και από γλυκά, τηγανίτες, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, ρυζόγαλο και ρυζόπιτα και γλυκά κουταλιού. Τα προϊόντα και τα εδέσματα θα αναπτυχθούν αναλυτικότερα και θα συμπληρωθούν.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Τη συνάντηση στην οποία  συμμετείχε  και ο πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου Θόδωρος Αλεξίου, παρακολούθησαν:

Aπό τον κλάδο της φιλοξενίας, Aσλανίδου Αθηνά «Άπειρος Χώρα», Βράκας Νίκος «Ηeavens view», Γεροθανάση Λένα «Ρόκκα», Εξάρχου-Κεντέρη Έλσα «Mikro Papigo 1700 Hotel& Spa», Ζαχαράκης Παντελής «Αρτσίστας Κατοικίες», Ιωσηφίδης Βασίλης «Αristi Mountain Resort», Κυρλιγκίτση Ρίτα «Πορφυρόν», Παγκρατίου-Αλεξάκη Ελένη «Το σπίτι του Ορέστη», Τζάνου Πηνελόπη «Bistro Shamrock», Τσάτση Ελευθερία Λίλα » Ανέμη», Φερεντίνος Δημήτρης «Βίκος Ηotel», Φερεντίνου Κλεονίκη «Hotel Melition».

Από τον χώρο της εστίασης, Αγιοβασιλιώτου Λιάνα «Εν Αρίστη», Έξαρχου -Κεντέρη Έλσα «Veranda At 1700», Κοντοδήμος Νίκος «Καφενείο Βικογιατρός», Λέκκος Δημήτρης «Εν Δικορύφω», Παπιγκιώτης Χρήστος «Ντιζάκι», Ρετάλη Βαγγελιώ «Καφενείο Μεσοχώρι», Φερεντίνου Κλεονίκη «Πίτα Κικίτσας», Χριστοδούλου Νίκος «Καφενείο Κούλης».

Από τον χώρο της αγροδιατροφής, Δήμου Μαρία «Κατώγι Αβέρωφ», Eυθυμίου Ηλίας «Καλλιέργεια φράουλας και συλλογή αυτοφυών μανιταριών», Θεοδωράκης Κωσταντίνος » Θεοδωράκης βιολογικά», Ζώη Κασσιανή «Ζυθοποιία Ηπείρου», Ιωαννίδης Κώστας «Vikos Herbs», Κασκανάκου Βάσω «Μyrtali Organiks», Mπαλτογιάννης Αλέξανδρος «Κτήμα Γκλίναβος», Μπουρνάκας Νίκος «Μοuntain Tresors», Νόλα Κατερίνα » Troufa club», Tζαφλίδης Γιώργος «Υποφαές Ζαγορίου», Σανοζίδης Mωυσής μελισσοκόμος.