Ενημέρωση για τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία και την αντιμετώπισή τους, αποφάσεις για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια για μελέτες ή έργα, καθώς  και για τρέχοντα ή επείγοντα θέματα, όπως προβλέπεται κατά τη μεταβατική περίοδο πριν την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, περιελάμβανε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου, η τελευταία εκτός απροόπτου με την παρούσα σύνθεση.

Επίσης, το Σώμα ενημερώθηκε και για τη διοργάνωση του «Zagori Mountain Running» που αποτελεί το σημαντικό γεγονός κάθε καλοκαίρι στο Ζαγόρι, δεδομένου ότι πρόκειται για τον κορυφαίο αγώνα ορεινού τρεξίματος στη χώρα και φέτος αναμένεται να τρέξουν σε όλες τις διαδρομές περίπου 2.500 δρομείς.

Σε ότι αφορά τις ζημιές, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ήταν μικρές σε σχέση με άλλες περιοχές. Για το θέμα τοποθετήθηκαν τόσο ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου. Οι σημαντικότερες σημειώθηκαν στο Δίλοφο όπου πεύκο έπεσε στο νεκροταφείο πάνω σε παρεκκλήσι και μνήματα, στους Κήπους από πτώση δέντρων στο γήπεδο μπάσκετ και σε εκκλησία, στη Βίτσα με πτώση κλαδιών από τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας, όπως και στη Δόλιανη, αλλά και στον δρόμο Δόλιανη-Λεπτοκαρυά. Ζημιές προκλήθηκαν και στη στέγη του δημοτικού ξενώνα στο Φλαμπουράρι. Για την αποκατάσταση των ζημιών υπήρξε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, ανατέθηκε σχετικό έργο, εργαζόμενοι του Δήμου απομάκρυναν πεσμένα κλαδιά, καθώς και οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Προγραμματικές για Αναγνωστοπούλειο Διλόφου, Κουκούλι

και δρόμο προς  Ι.Μ. Ασπραγγέλων

Τρεις προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου (η μία για το Δίλοφο και με το Υπουργείο Πολιτισμού) θα συνάψει ο Δήμος και ειδικότερα:

-«Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη & στατική μελέτη για την αποκατάσταση του παραδοσιακού κτηρίου του δημοτικού σχολείου Διλόφου». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 54.543,42 € . Το σχολείο (Αναγνωστοπούλειος Σχολή) κτίστηκε το 1855 στην κεντρική πλατεία του Διλόφου που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος. Η διάρκεια θα είναι δυο χρόνια. Πριν αναλάβει την διαδικασία η Περιφέρεια (κατόπιν αιτήματος κατοίκων οι οποίοι προφανώς δεν γνώριζαν την πρωτοβουλία του Δήμου), όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ο Δήμος είχε αναλάβει να προωθήσει την χρηματοδότηση μελέτης  με 75.000,00 € από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ-ΔΙΛΟΦΟ

-«Βελτίωση οδού από διακλάδωση Ε.Ο Ιωαννίνων – Κόνιτσας προς Ι.Μ Ασπραγγέλων». Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 120.000,00€ με Φ.Π.Α. Οι πιστώσεις προέρχονται από την Περιφέρεια. Σκοπός της σύμβασης, διάρκειας 20 μηνών,  είναι η βελτίωση της οδού προς την Ι.Μ Ασπραγγέλων, προκειμένου να γίνει καλύτερη και ασφαλέστερη η πρόσβαση των προσκυνητών προς την ιερά μονή.

-«Κατασκευή τμήματος λιθόστρωτου καλντεριμιού στη θέση οικία Μακρή έως οικία Ε. Αναστασιάδη Τ.Κ Κουκουλίου». Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 45.000,00€ με Φ.Π.Α. Με την σύμβαση διάρκειας 20 μηνών θα γίνει ανακατασκευή του λιθόστρωτου  από την θέση «Μακρέικα»  έως την θέση «Κάτω  Πλατεία» του οικισμού Κουκουλίου του Δήμου Ζαγορίου. Το υφιστάμενο λιθόστρωτο είναι κατεστραμμένο και πρέπει να ανακατασκευαστεί για την διευκόλυνση των κατοίκων και των επισκεπτών του οικισμού.

Με 2.500 δρομείς το «Zagori Mountain Running»

Με 2.500 δρομείς, εκ των οποίων 150 από 37 χώρες, θα πραγματοποιηθεί από 19-21 Ιουλίου ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, το «Zagori Mountain Running» με επίκεντρο το Τσεπέλοβο και τους Κήπους.

zmr-post-1024x576Εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας «My Adventure» ο Βασίλης Τζουμάκας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την διαδρομή εννέα χρόνων με την φετινή διοργάνωση, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από το Δήμο, με τον οποίο η συνεργασία είναι άψογη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους φορείς. Ο κ. Τζουμάκας αναφέρθηκε στην προσφορά των αγώνων αυτών στην στήριξη της οικονομίας του Ζαγορίου και τη δυσκολία να βρουν όλοι καταλύματα (αναμένονται περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι στην περιοχή), στην τεράστια τουριστική προβολή εντός και εκτός συνόρων. Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου σημείωσε ότι ο Δήμος προσφέρει όσα μπορεί για τη διοργάνωση με παραχώρηση χρήσης υποδομών, καθαρισμούς χώρων και μονοπατιών, αναμφίβολα η προβολή του τόπου είναι μεγάλη και για τις επόμενες διοργανώσεις, θα πρέπει να γίνει από νωρίς συζήτηση όλων των εμπλεκομένων για να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις καθενός.