gyftokampos-3

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, τηρώντας πάντα την παράδοση, πραγματοποιήθηκε και φέτος το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στην στάνη στον «Γυφτόκαμπο» Σκαμνελίου, το διήμερο 2&3 Αυγούστου.

gyftokampos-4

Το αντάμωμα, που ήταν το 40ο και είχε και  επετειακό χαρακτήρα, τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην πρύτανης του Π.Ι. Γιώργος Καψάλης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας κ.α.

gyftokampos-7

Τους επίσημους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου Κων/νος Τάγκας, σημειώνοντας ότι «οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου και της Ελλάδος νιώθουν σήμερα ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, καθώς συμμετέχουν και γιορτάζουν το αντάμωμα αυτό που από τα πρώτα χρόνια έχει προσλάβει πανελλήνια εμβέλεια και αποτελεί κυψέλη της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Το αντάμωμά μας, πρόσθεσε ο κ. Τάγκας,  δεν είναι ένα απλό γλέντι, αλλά φέρνει στο κέντρο την παράδοση, τις διαπολιτισμικές μας σχέσεις και τη σχέση μας με το περιβάλλον. Η Σαρακατσάνικη στάνη δεν φιλοξενεί μόνο το αντάμωμα, λειτουργεί όλο το χρόνο και αποτελεί τη ζώσα παράδοση και την εστία όλων των Σαρακατσαναίων, υπηρετεί τη μνήμη και αντιστέκεται στη λήθη.  Βασική μας επιδίωξη είναι η συμμετοχή όλων, ιδίως των νέων, ώστε να γίνουμε ένας δυνατός, εύρωστος και πολυπληθής σύλλογος».

Με ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ. της Αδελφότητας τίμησε τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη για την μεγάλη και μακρόχρονη προσφορά του, ως νομάρχης Ιωαννίνων και ως Περιφερειάρχης και ειδικότερα για τη βοήθεια του στην συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών της στάνης και κυρίως την ηλεκτροδότηση του χώρου. Σε ένδειξη τιμής προσφέρθηκε στον κ. Καχριμάνη μια βουτσέλα (φτσέλα) με σκαλισμένο ένα κονάκι με πευκοβελόνες από τη μια πλευρά και μια Σαρακατσάνα από την άλλη. Παραλαμβάνοντας το δώρο του ο Περιφερειάρχης μίλησε για» μεγάλη τιμή»  που του έγινε, λέγοντας ότι  η βουτσέλα τον γυρίζει  στο παρελθόν αφού  ο πατέρας του  ήταν βαρελάς κι έφτιαχνε και βουτσέλες. Στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη τυποποίησης και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων με αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων από τους νέους: «Είχε πει ο Κοσμάς ο Αιτωλός ότι αυτά τα βουνά θα μας σώσουν. Θα το πω αλλιώς σήμερα, εσείς οι Σαρακατσαναίοι που έχετε μαζευτεί εδώ έχετε αξίες, αρχές, όλα αυτά μπορούμε να τα ξανακάνουμε σύγχρονα, δεν λέω ότι μπορούμε να ξανακάνουμε κοπάδια, αλλά μπορούμε να κάνουμε δουλειές, από τις βελόνες των πεύκων μέχρι οτιδήποτε. Προγράμματα υπάρχουν που μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους μας. Να πουλάμε τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα στα γύρω χωριά, τα οποία θα τυποποιηθούν μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Αναφερόμενος στη στάνη ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι η Περιφέρεια βοηθά και τελευταία έφτιαξε την είσοδο και καθάρισε τον χώρο, αλλά πρέπει να είναι συνεχώς επισκέψιμος ο χώρος.  Χρόνια πολλά στους Σαρακατσαναίους, με τέτοια παράδοση δεν φοβόμαστε τίποτε».

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω σήμερα αυτό το αντάμωμα των ομόφυλων Σαρακατσαναίων εδώ στα βουνά που ήταν και είναι ένα με τη ζωή των γονιών και των παπούδων μας. Επιστροφή λοιπόν στα πάτρια εδάφη για επικοινωνία και αναμνήσεις», σημείωσε στον χαιρετισμό της η βουλευτής Μαρία Κεφάλα, συγχαίροντας το προεδρείο και ευχόμενη καλή συνέχεια με υγεία και πρόοδο για εμάς και την πατρίδα μας. «Έχουμε χρέος, πρόσθεσε,  να βρισκόμαστε εδώ, χρέος για τις προηγούμενες γενιές, τους προγόνους μας, για να διατηρούμε τις παραδόσεις, αλλά και χρέος για τις επόμενες γενιές για να είμαστε όλοι μαζί και να φτιάξουμε μια φωτεινή Ελλάδα. Θα είμαι κοντά σας για κάθε μικρό και μεγάλο με ανοιχτή την καρδιά και την πόρτα».

gyftokampos-6

Ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς ευχήθηκε υγεία, χαρά, ευτυχία και να συνεχιστούν τα ανταμώματα  για τα επόμενα 400 χρόνια. Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι πριν από δέκα χρόνια είχε  ξανάρθει στο αντάμωμα, τότε κάνοντας  την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» στην ΕΡΤ, και ένας Σαρακατσάνος  του είχε πει  ότι αυτό που έβλεπε «είναι η κιβωτός του Ελληνισμού». «Άρα, παράδοση, αξίες, δουλειά, προκοπή και βεβαίως γλέντι. Και του χρόνου να ανταμώσουμε με υγεία και χαρά», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου σημείωσε ότι αποτελεί μνημειακό τόπο η Σαρακατσάνικη στάνη και σημείο αναφοράς των Σαρακατσάνων της Ηπείρου και της χώρας. «Είναι ένας χώρος που έχει επιμεληθεί πολύ καλά από τα μέλη της διοίκησης και όλους εσάς που θέλετε να έχετε εδώ τις μνήμες των περασμένων δεκαετιών που η μετακίνηση των Σαρακατσάνων έχει τελειώσει, οι καιροί άλλαξαν, αλλά κρατάτε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα και αυτό φαίνεται από τα 40 χρόνια αυτής της εκδήλωσης που καταλαβαίνει κανένας και την ανάγκη της διατήρησης και κυρίως ότι την πρέπει να συνεχιστεί για πολλά χρόνια και το μέλλον».

gyftokampos-5(1)

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γιώργος Μουτσιάνας, μεταξύ των άλλων ανέφερε: «40 χρόνια αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου και όχι μόνο, δείχνει ότι αυτή η εκδήλωση έχει μπει βαθειά στη συνείδηση όχι μόνο των Σαρακατσάνων, γιατί ανάμεσα μας είναι και πολλοί φίλοι της παράδοσης. Να τα χιλιάσουμε τα ανταμώματα». Ο κ. Μουτσιάνας συνεχάρη το νέο Δ.Σ. της Αδελφότητας και όσους τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκαν για τα ανταμώματα και την παράδοση που έχει, όπως σημείωσε, συνέχεια και πρότεινε να λειτουργήσει κατασκήνωση στο χώρο αυτό για τα παιδιά των Σαρακατσαναίων.

gyftokampos-8

Μετά τους χαιρετισμούς οι επίσημοι προσκεκλημένοι έσυραν το χορό και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.