Rogovou-Tsepelovo-Travelen-Zagori

Ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία στο Ζαγόρι και από τα παλιότερα στη χώρα, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο θα επαναλειτουργήσει για τους πιστούς με διήμερο εορτασμό, μετά από εννιά χρόνια που παρέμεινε κλειστή λόγω αναγκαίων εργασιών στο Καθολικό του Ναού και τη συντήρηση τοιχογραφιών.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 στις 19:30 θα ψαλλεί  εσπερινός και το πρωί του Σαββάτου 24 Ιουνίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει πανηγυρικός εορτασμός στον προαύλιο χώρο της μονής με παραδοσιακό δημοτικό συγκρότημα.

Το έργο αποκατάστασης

Το έργο αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Ρογκοβού, αποτέλεσε πάγιο αίτημα του πρώην Δήμου Τύμφης και τελικά εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ λίγο πριν το τέλος του 2010, με απόφαση της τότε  Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Ειδικότερα, εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «06 – Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα Ήπειρος» το έργο με τον τίτλο «Στερέωση και αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Ρογκοβού».

Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δικαιούχος του έργου που εκτελέστηκε ήταν η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η σύμβαση για το έργο υπογράφτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011 και το συμβατικό αντικείμενο ήταν 1.168.945,08 Ευρώ.

Εκτελέστηκε, παράλληλα με την εργολαβία, και έργο αποκατάστασης των τοιχογραφιών του ναού, με αυτεπιστασία από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 26-12-2015.

Συνολικά οι παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν αφορούσαν την αναστήλωση του Καθολικού της Μονής και την συντήρηση των τοιχογραφιών. Παρέμβαση, όμως,  χρειάζονται και τα κελιά της μονής για να ολοκληρωθεί η μεγάλη προσπάθεια διάσωσης του κτιριακού συγκροτήματος.

Η μελέτη για την διάσωση της Μονής εκπονήθηκε από τον πρώην  Δήμο Τύμφης και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Πήρε έγκριση από το συμβούλιο το 2007. Τα τεύχη δημοπράτησης συντάχτηκαν από την  Ν.Α Ιωαννίνων, όπως και η οικονομική μελέτη.

ΜΟΝΗ ΡΟΓΚΟΒΟΥ

Χτίστηκε τον 11ο αιώνα

Περίπου 2 χλμ πριν από το Τσεπέλοβο σε μια δασωμένη πλαγιά στην περιοχή Ρογκοβός βρίσκεται το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο. Χτίστηκε το 1028-1034 από την Πουλχερία την αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού. Μετά την καταστροφή από τη Σερβοκρατία ανοικοδομήθηκε το 1749 από τους αδελφούς Κοντοδήμου από το Βραδέτο, και τον ηγούμενο Νικόδημο. Η Μονή Ρογκοβού είναι χτισμένη πολύ κοντά στην αρχή της χαράδρας του Βίκου, στο μικρό «Βικάκι», ανάμεσα στο Τσεπέλοβο και το Καπέσοβο. Αποτελείται από την εκκλησία, αλλά και από δύο άλλα κτιριακά συγκροτήματα. Η Μονή έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υπουργική Απόφαση 4499/12-6-64 (ΦΕΚ 239/Β/30-6-64). Μάλιστα, προ της επανάστασης του 1821 ο λόγιος και δάσκαλος του Γένους,  Γεώργιος Γεννάδιος με καταγωγή από τα Δολιανά (που τότε υπάγονταν στο Ζαγόρι), είχε τη φιλοδοξία να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο στη Μονή Ρογκοβού. Η επανάσταση ματαίωσε αυτή την προσπάθεια.