Ζητήματα που αφορούν συνολικά τον πολιτισμό του Ζαγορίου, προτάσεις, δράσεις και εκδηλώσεις, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών φορέων και αυτών με το Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο, συζητήθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου στο Δημαρχείο στους Ασπραγγέλους.

Με κοινή παραδοχή στη συζήτηση ότι πολιτισμός είναι αυτό που βιώνουμε καθημερινά, όλες οι εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για το πώς μπορούν να οργανώσουν κοινές δράσεις και εκδηλώσεις οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ή σε συνεργασία με το Δήμο, ενώ ανακοινώθηκαν και ορισμένες σημαντικές εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα.

Εικόνα 003

Στη συνάντηση που οργάνωσαν απο κοινού ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, από πλευράς Δήμου συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βρακότας, ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αγγελική Ράπτη και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Εικόνα 004

Εκτός από Πολιτιστικούς Συλλόγους χωριών του Ζαγορίου (εκπροσωπήθηκαν με προέδρους ή μέλη των διοικήσεων τους), συμμετείχαν στη συνάντηση ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, η Ένωση Ζαγορισίων, το Οικομουσείο Ζαγορίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου.

Τους συμμετέχοντες, εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων, καλωσόρισε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών σε όλες τις εκδηλώσεις, δηλαδή των ανθρώπων οι οποίοι λειτουργούν τους συλλόγους, ενώ εξήρε την καλή συνεργασία του Δήμου με όλους τους φορείς.

Σε ότι αφορά το ρόλο του Δήμου, σημείωσε ότι μπορεί να συνδιοργανώσει ορισμένες εκδηλώσεις με πολιτιστικούς συλλόγους και να τις ενισχύσει οικονομικά στο μέτρο των δυνατοτήτων του, εξαιρουμένων των παραδοσιακών πανηγυριών. Επίσης, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να επισημάνει την σημαντική συμβολή στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο Ζαγόρι μέσα από τη διοργάνωση των αγώνων ορεινού τρεξίματος, Zagori Mountain Running και τους αγώνες ποδηλασίας, το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στον Ελαφότοπο, το Φεστιβάλ Βοβούσας κ.α.

Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αγγελική Ράπτη έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό των πολλών εκδηλώσεων της περασμένης χρονιάς και αναφέρθηκε σε σημαντικές εξελίξεις, όπως η λειτουργία του Μουσείου «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους, στην προσπάθεια να προσληφθεί μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ένα άτομο για το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφοτόπου, το άνοιγμα των βιβλιοθηκών στα Άνω Πεδινά και στο Γρεβενίτι μέσω προγράμματος εθελοντισμού του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στη συντήρηση του υπαίθριου θεάτρου Μονοδενδρίου, στην επικείμενη έκδοση φυλλαδίου για την προβολή του Ζαγορίου, αλλά και στους χάρτες-πινακίδες που θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα στις τέσσερις εισόδους του Ζαγορίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια και θα πραγματοποιηθεί από 14 Ιουλίου μέχρι 18 Αυγούστου στο γήπεδο Τσεπελόβου, με τον αντιδήμαρχο Άγγελο Αρμένη να επισημαίνει την μικρή συμμετοχή ομάδων (εννέα), αλλά και στα επεισόδια που συνέβησαν στον περσινό τελικό και αμαύρωσαν το τουρνουά. Ο κ. Αρμένης με αφορμή και παρεμβάσεις στη χθεσινή συνάντηση, αλλά και την θέσπιση και κυπέλου ήθους, διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που προσβάλλουν το αθλητικό πνεύμα και θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα ποδοσφαιριστών και θεατών και όποια ομάδα δημιουργήσει επεισόδια θα αποβληθεί από τη διοργάνωση.

Τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, αναδεικνύοντας προβλήματα των χωριών και στην ανάγκη να γίνονται συχνότερα αυτές οι συναντήσεις, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Από τους προέδρους ή εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων του Ζαγορίου έγιναν σημαντικές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις για το πώς μπορούν να συντονιστούν καλύτερα οι εκδηλώσεις και με ποιο τρόπο ο Δήμος θα συμβάλλει ακόμη καλύτερα στην διοργάνωση και επιτυχία τους.

Επισημάνθηκε, ακόμη,  η ανάγκη να συνεργαστούν οι σύλλογοι και να οργανώνονται και θεματικές εκδηλώσεις κάθε φορά σε διαφορετική Τοπική Κοινότητα ή σε Δημοτική Ενότητα.

Πολλά ήταν τα αιτήματα-προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή για το πώς μπορούν να οργανωθούν δράσεις που παράγουν πολιτισμό, πέρα από την διατήρηση της παράδοσης και των πανηγυριών που πάντα αποτελούν σημείο αναφοράς για το Ζαγόρι και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Ζητήθηκε η στήριξη του Δήμου σε δράσεις που αναπτύσσουν ήδη ή σχεδιάζουν ορισμένοι δραστήριοι σύλλογοι, σχετικά με τα εικαστικά, το εργαστήρι κινηματογράφου, τη λαογραφία, οικοτεχνία, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική (του εσωτερικού των σπιτιών) και πολλές άλλες.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στην πορεία, αφού η συνεργασία Δήμου-πολιτιστικών φορέων που εγκαινιάστηκε σε νέα βάση από πέρυσι, θα έχει συνέχεια.

Σε ότι αφορά τις φετινές εκδηλώσεις, πέραν των παραδοσιακών πανηγυριών, των αγώνων ορεινού τρεξίματος με επίκεντρο το Τσεπέλοβο και τους Κήπους, του φεστιβάλ Βοβούσας, το εργαστήρι κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά, της Ηπειρωτικής Γιορτής Μανιταριού στα Άνω Πεδινά, ξεχωρίζουν ορισμένες που αναφέρθηκαν στην συνάντηση.

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Μνήμης για τα Μαρτυρικά Χωριά του Ζαγορίου (1η Ιουλίου) στο μνημείο στο Γρεβενίτι, θα συνοδευτεί από ποδηλατικό αγώνα με αφετηρία τους Ασπραγγέλους και μέσω διαδρομής 70 χιλιομέτρων από Μαρτυρικά χωριά ο τερματισμός θα γίνει στο Γρεβενίτι.

Στις 12 Αυγούστου στους Μηλιωτάδες θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία του Δήμου, του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων, της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών και του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, με θέμα τα πέτρινα γεφύρια, θέμα επίκαιρο και σημαντικό, μετά και την πρόταση που κατέθεσε (αφορμή και το πρόβλημα με γεφύρια στο Τσεπέλοβο που ανέδειξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Τσούφλης»), ο Δήμος στο Υπουργείο Πολιτισμού για εφαρμογή προγράμματος, καταγραφής ζημιών, παρεμβάσεων και ανάδειξης των 106 γεφυριών του Ζαγορίου. Στην ίδια εκδήλωση θα συζητηθεί και το μεγάλο έργο που διεκδικεί ο Δήμος, την βελτίωση του δρόμου σύνδεσης του Κεντρικού Ζαγορίου με την Εγνατία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εμφάνιση χορευτικών του Συνδέσμου.

Επίσης, στις 25 Ιουλίου στο θέατρο της ΕΗΜ στα Γιάννινα ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων οργανώνει μεγάλη εκδήλωση με τους Τακίμ και τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά.