Νέα παράταση μέχρι τις 10 Ιουνίου 2019 δόθηκε από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.» για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για κατοίκους εσωτερικού και για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, και Πρέβεζας. Η πρώτη παράταση έληγε στις 24 Απριλίου. Πλην του Γραφείου Κτηματογράφησης στα Γιάννινα και στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου για όσους διαμένουν στην Αττική, δηλώσεις υποβάλλονται και στο Ζαγόρι,  κάθε Τρίτη στους Κήπους, και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στους Μηλιωτάδες.

Στο μεταξύ άλυτο παρέμεινε, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου προς την Κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη διαδικασία και για το Ζαγόρι, το πρόβλημα που αφορά στη διόρθωση του λάθους που υπάρχει με τα διοικητικά όρια τοπικών κοινοτήτων και οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλλουν πρόσθετα παράβολα.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου απέστειλε την παρακάτω σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την Κοινοπραξία «Σχεδιασμός Α.Ε.-Ι. Ψαρράς»,  ζητώντας άμεση διόρθωση του λάθους, την οποία κοινοποίησε και στο «Εθνικό Κτηματολόγιο& Χαρτογράφηση Α.Ε.»:

«Όπως προφορικά και κατ΄επανάληψη σας πληροφορήσαμε, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την κτηματογράφηση στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στα διοικητικά όρια των τοπικών κοινοτήτων που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα στο σύστημα που εφαρμόζει η εταιρεία σας.

Η λάθος καταχώρηση αφορά πολλές τοπικές κοινότητες, όπως: Δεματίου, Ιτέας, Καρυών, Καβαλλαρίου, Τριστένου, Γρεβενιτίου, Ασπραγγέλων, Δικορύφου και πολλών άλλων ακόμη.

Στον Εποπτικό Χάρτη Κτηματογράφησης Δήμου Ζαγορίου, που είναι ανηρτημένος από την εταιρεία σας στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ιωαννίνων, τα όρια εμφανίζονται στην ορθή θέση, ενώ στο σύστημα που εφαρμόζετε εμφανίζονται τα λανθασμένα όρια.

Ένα ακόμη λάθος που δεν διορθώθηκε αφορά την Τοπική Κοινότητα Καρυών, η οποία αναγράφεται ως Τοπική Κοινότητα Καρυών (Ασφάκας), η οποία όμως βρίσκεται στο Δήμο Ζίτσας και μετονομάστηκε σε Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης.

Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να μην μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους, αφού καλούνται να καταβάλλουν πρόσθετα παράβολα για ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια τοπική κοινότητα, αλλά εμφανίζονται λανθασμένα σε άλλη τοπική κοινότητα.

Επίσης, ο Δήμος δεν μπορεί να δηλώσει δημοτικά ακίνητα των τοπικών κοινοτήτων, αφού αυτά εμφανίζονται στα διοικητικά όρια άλλων τοπικών κοινοτήτων από αυτές που πραγματικά ανήκουν.

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για τη λύση του προβλήματος, για να συνεχιστεί ομαλά η κατάθεση των δηλώσεων ακινήτων των πολιτών, αλλά και του ιδίου του Δήμου στο Κτηματολόγιο, εφαρμόζοντας το Εποπτικό Χάρτη Κτηματογράφησης Δήμου Ζαγορίου».