Σταθερό στην θέση του,  κατά των ερευνών ή και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων στα όρια του Δήμου, παραμένει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου.

Με νέα ομόφωνη απόφαση του, παρουσία αρκετών πολιτών και εκπροσώπων φορέων, στην συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Ιουνίου επαναβεβαίωσε και ενίσχυσε  την απόφαση 272 της 30ης Οκτωβρίου 2017 με την οποία είχε ανακαλέσει προηγούμενη (250/2017) για την άδεια έρευνας στην κοινοπραξία Energean Oil &Gas και Repsol, (η δεύτερη είχε μπει στο σχήμα στην πορεία) σε δημοτικές εκτάσεις.

Πλέον, με τη νέα απόφαση το Σώμα τάσσεται κατά των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών σε όλες τις εκτάσεις του Ζαγορίου, δημοτικές, δημόσιες και ιδιωτικές.

Υδρογονάνθρακες και Ζαγόρι είναι έννοιες μη συμβατές, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ενώ και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, «Ζαγόρι με συνέχεια» Γαβριήλ Παπαναστασίου και «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι» Λεωνίδας Τσουμάνης υπερθεμάτισαν και αναφέρθηκαν σε δικές τους πρωτοβουλίες και προτάσεις να συζητηθεί εκ νέου το θέμα και να ληφθεί απόφαση, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλης Παπαρούνας ο οποίος έκανε λόγο για ένα «λεβέντικο συμβούλιο» με την απόφαση που έλαβε.

Εικόνα 001

Το λόγο πήραν στη συνεδρίαση και εκπρόσωποι φορέων, από την Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στους υδρογονάνθρακες,  της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου και πολίτες, οι οποίοι χαιρέτισαν την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την ως «περήφανη» και «γενναία» η οποία μπορεί να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα και για άλλους Δήμους.

Στην εισήγηση του, η οποία υιοθετήθηκε από όλες τις παρατάξεις, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, στην αρχική, κατά πλειοψηφία, απόφαση που είχε ληφθεί στις αρχές Οκτωβρίου 2010 πριν υπάρξει ενημέρωση (ήταν αίτημα της Energean Oil &Gas και στην πορεία μπήκε στο κοινοπρακτικό σχήμα η Ισπανική Repsol), καθώς  και στην ανάκληση της, με ομόφωνη απόφαση στις 30 Οκτωβρίου 2017.

Σε αυτή τη συνεδρίαση είχε υιοθετηθεί η πρόταση των πολιτών και φορέων του Ζαγορίου που αντιδρούν και το Σώμα ψήφισε κατά των ερευνών στο Ζαγόρι σε ότι αφορά τις δημοτικές εκτάσεις και συγκεκριμένα  αφορούσε την «Σύμβαση Ιωαννίνων (Ν. 4300/2014): Εκτέλεση Προγράμματος Γεωφυσικών Σεισμικών Ερευνών στην περιοχή Ηπείρου και Άδεια Πρόσβασης σε Δημοτικές Δασικές Εκτάσεις»)».

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, η  άδεια, κατόπιν και των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν και νέων στοιχείων που προέκυψαν,  ανακλήθηκε προκειμένου  να γίνει αναλυτική ενημέρωση, όχι μόνο για τη χρήση δημοτικών εκτάσεων (για τις δημόσιες έχει δώσει εγκρίσεις η Δασική Υπηρεσία και στις ιδιωτικές αποφασίζουν οι κάτοχοί τους), αλλά και συνολικά  για τις πιθανές επιπτώσεις, στο περιβάλλον (Εθνικό Πάρκο, Γεωπάρκο), τον πρωτογενή τομέα και βεβαίως τον τουρισμό που αποτελεί επένδυση για το Ζαγόρι.

Παρόλο που, τόνισε ο κ. Σπύρου,  εκ των υστέρων υπήρξε σχετική πλήρης ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην ημερίδα που διοργάνωσε με το Δήμο μας στα Άνω Πεδινά τον περασμένο Ιανουάριο, οι αντιδράσεις και ενστάσεις κατοίκων, φορέων και των ιδίων των αυτοδιοικητικών του Ζαγορίου δεν κάμφθηκαν. Οι δεσμεύσεις, πρόσθεσε ο Δήμαρχος,  των εκπροσώπων της Πολιτείας ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά την έρευνα και για τις αδειοδοτήσεις, σε μια πιθανή εξόρυξη, θα ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες και αρχές, δεν έπεισαν. Το ίδιο και οι τοποθετήσεις επιστημόνων και ειδικών επί του θέματος.

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι ακόμη και από τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες θα υποστεί μεγάλη ζημία και δυσφήμιση η περιοχή μας, αφού η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κρίνεται ότι αποτελούν μη συμβατές δραστηριότητες», επισήμανε ο Δήμαρχος Ζαγορίου στην εισήγησή του και αναγέρθηκε στην περιοχή που αφορούν οι έρευνες, κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά, Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, όπου εκδηλώθηκαν και οι περισσότερες αντιδράσεις, λόγω της σεισμικότητας της περιοχής και των ζημιών από το σεισμό του Οκτωβρίου 2016. Αφορά τις Τοπικές  Κοινότητες, Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης, αν και ορισμένες εκτάσεις της τελευταίας εξαιρέθηκαν.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα των Άνω Πεδινών, στο Ζαγόρι οι έρευνες αφορούν συνολικό μήκος 15,5 χιλιομέτρων (4% του προγράμματος των 500 χιλιομέτρων) και ειδικότερα σε εκτάσεις της Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου, εκ των οποίων 8,5 χλμ σε φυσική βλάστηση, 3 χλμ σε καλλιέργειες και 4 χλμ άλλες χρήσεις.

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό με την εισήγησή του ότι η ανάδοχος Κοινοπραξία έχει ζητήσει, εκ νέου,  προ τριμήνου περίπου την συνδρομή του Δήμου για τις έρευνες και υπήρξε  σιωπηρή απόρριψη  του αιτήματος.

Το γεγονός ότι το «μέτωπο» που έχει συγκροτηθεί και στο Ζαγόρι κατά των υδρογονανθράκων διευρύνεται και δυναμώνει και με γνώμονα την προστασία του τουριστικού προϊόντος, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος το  Σώμα κατέληξε, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα, στην ακόλουθη ομόφωνη απόφαση:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου επιβεβαιώνει και εμμένει στην 272/2017 Απόφαση του, με την οποία ανακάλεσε την άδεια γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε δημοτικές εκτάσεις  από την Κοινοπραξία Energean Oil &Gas και Repsol.

Παράλληλα,  τάσσεται κατά κάθε παρέμβασης που θα αφορά έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε όλες τις εκτάσεις στα όρια του Δήμου Ζαγορίου (δημοτικές, δημόσιες και ιδιωτικές), δεδομένου ότι η δραστηριότητα αυτή δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά του Ζαγορίου, ως περιοχή φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στο Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, διαθέτουσα πληθώρα περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000, που  έχει επενδύσει στον τουρισμό, αποτελώντας δημοφιλή προορισμό.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τον αγώνα φορέων και πολιτών που τάσσονται κατά της έρευνας και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας και θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για να παρέμβει ανάλογα, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των δραστηριοτήτων των κατοίκων του Ζαγορίου».