ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΖΑΓΟΡΙ

Τον καθιερωμένο όρκο, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων τους από την 1η Σεπτεμβρίου, έδωσαν το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου ο νέος Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι και σύμβουλοι των 43 Κοινοτήτων του Δήμου.

ΕΠΙΣΗΜΟΙ-ΤΕΛΕΤΗ ΖΑΓΟΡΙ

Κάτω  από τον ίσκιο του πλατάνου στην πλατεία των Ασπραγγέλων, έδρα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωϋσής Ελισάφ, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Δούβαλης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο Ζαγορίσιος πρώην Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Μηνύματα για επιτυχία στο έργο του νέου Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλαν, ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην  πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και η Μαρία Αντωνίου επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Συγγενείς και φίλοι των αυτοδιοικητικών, ο πρώην Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, εργαζόμενοι στο Δήμο, εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων και πολλοί κάτοικοι του Ζαγορίου έδωσαν το «παρών» στην ορκωμοσία. Εκτός από τις ευχές, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος έδωσε το στίγμα της διοίκησης που θα ακολουθήσει στηριζόμενο σε πέντε αδιαπραγμάτευτες αρχές, ενώ και ο απερχόμενος Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου προχώρησε σε σύντομο απολογισμό έργου.

 ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΣΟΥΚΟΥΒΕΛΟΣ

Γ. Σουκουβέλος: Νέα δημιουργική περίοδος για το Δήμο μας

Στην ομιλία του ο νέος Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του έκαναν οι δημότες του Ζαγορίου να τον  εκλέξουν Δήμαρχο τους. Τους ευχαρίστησε  και υποσχέθηκε  να προσπαθήσει με όλες  τις δυνάμεις του για να τιμήσει την εμπιστοσύνη τους.

Ακολούθως περιέγραψε το πως θα διοικήσει το Δήμο: «Με τη σημερινή ορκωμοσία αρχίζει μια νέα δημιουργική περίοδος για το δήμο μας. Στη θητεία μας θα κινηθούμε με πέντε αδιαπραγμάτευτες αρχές. Χρηστή διοίκηση, αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία. Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τις προσπάθειες και το έργο των προηγουμένων Δημάρχων και δημοτικών αρχών. Χτίζουμε πάνω σε αυτό. Κρατάμε τα θετικά, είμαστε όμως προσηλωμένοι στην υλοποίηση του δικού μας προγράμματος». Ο κ. Σουκουβέλος σημείωσε ότι γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσει και δυσκολίες, «οι  οποίες δεν πρόκειται να μας κάμψουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Στην προσπάθεια μας, πρόσθεσε,  θεωρούμε πως θα έχουμε την συμπαράσταση των δημοτών και βεβαίως των εργαζομένων οι οποίοι είναι οι στυλοβάτες του δήμου μας».

Αναφερόμενος στο πως θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του και στη συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις, επισήμανε: «Στην προοπτική αυτή αναζητούμε και διεκδικούμε πόρους από κάθε πηγή χρηματοδότησης τους οποίους θα αξιοποιήσουμε με φειδώ , σεβασμό και προγραμματισμό. Επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Οι ρόλοι των παρατάξεων έχουν καθοριστεί με την ψήφο των συνδημοτών μας, ως Δήμαρχος όμως θα επιδιώξω ειλικρινή και έντιμη συνεργασία μαζί τους. Διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν και θα υπάρξουν στα μεγάλα όμως ζητήματα δεν χωρούν αντιπαραθέσεις που καθηλώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, ναρκοθετούν την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας. Το κλειδί της επιτυχίας, τόσο εμού, όσο και της παράταξής μας είναι η ενότητα. Οι δημότες να είναι σίγουροι ότι θα τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και χωρίς διακρίσεις, οι  Κοινότητες θα έχουν ίση μεταχείριση με ιεράρχηση των αναγκών. Οι επισκέπτες θα τυγχάνουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και παροχή υπηρεσιών».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σουκουβέλος τόνισε: «Φίλες και φίλοι, σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ζαγορίου το οποίο πιστεύουμε και ελπίζουμε να είναι επωφελές για  τους μονίμους κατοίκους, τους απόδημους και τους χιλιάδες φίλους και επισκέπτες. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι θα διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να δώσουμε προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στον τόπο μας. Το οφείλουμε στους γονείς μας, στην νέα γενιά,  ώστε να τους παραδώσουμε ένα Ζαγόρι αντάξιο της ιστορίας του».

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΣΠΥΡΟΥ 

Β. Σπύρου: Εχέγγυα για μια καλή προοπτική του Ζαγορίου

«Καλή και δημιουργική θητεία» ευχήθηκε από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Δ.Σ. Βασίλης Σπύρου, σημειώνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων έχει βρει τα βήματα της και αυτό οφείλεται στη σημαντική αλλαγή με χρηματοδοτήσεις κυρίως μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΥΠ.ΕΣ.

 «Στην νέα δημοτική περίοδο υπάρχουν τα εχέγγυα για μια πάρα πολύ καλή προοπτική για το Ζαγόρι», τόνισε ο  κ. Σπύρου κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των έργων που είναι σε εξέλιξη με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ, άλλα έργα με εξασφαλισμένη πίστωση 1,2 εκ. ευρώ και ένα υπόλοιπο 700.000 ευρώ διαθέσιμο για έργα και δράσεις του Δήμου, καθώς και προτάσεις που κατατέθηκαν στον «Φιλόδημο» και άλλα προγράμματα ύψους 1,5 εκ. ευρώ. «Νομίζω ότι αυτά και μόνο τα ποσά που ανέφερα αν γίνουν πράξη από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, εγώ εύχομαι όχι μόνον αυτά, αλλά και πολλά άλλα που έχει προγραμματίσει η νέα δημοτική αρχή να γίνουν πράξη για το καλό του Ζαγορίου», επισήμανε ο απερχόμενος Δήμαρχος.

Σε ότι αφορά την στάση της παράταξής του ως αντιπολίτευση, σημείωσε ότι  θα στηρίζει προσπάθειες που θα κατατείνουν προς όφελος της περιοχής, θα συμφωνεί και θα αγωνίζεται μαζί με τη νέα Δ.Α. για ότι θεωρεί καλό για τον τόπο. Βεβαίως, είπε,  θα ασκείται και κριτική σε θέματα που κατά την γνώμη της παράταξης δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

«Το Ζαγόρι μας, πρόσθεσε,  χρειάζεται όλους, χρειάζεται προσοχή και προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, των μνημείων του, γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή μας». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σπύρου στην ερήμωση των χωριών θα πρέπει να στηριχθεί ο τόπος στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα.

Τις ευχές του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου μετέφερε ο εκπρόσωπος του με σύντομη παρέμβαση του στην εκδήλωση.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΖΑΓΟΡΙ 1

Το νέο 17μελές Δημοτικό Συμβούλιο

Μετά την τελετή της ορκωμοσίας ο νέος Δήμαρχος, τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου,  οι πρόεδροι και σύμβουλοι (μόνον το Δεμάτι διαθέτει 5μελές συμβούλιο, όλες οι άλλες Κοινότητες μόνο πρόεδρο) των Κοινοτήτων υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.

Στο νέο 17μελες Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών κατέλαβαν, 7 έδρες η παράταξη του Δημάρχου Γιώργου Σουκουβέλου και από 5 έδρες οι άλλες δυο με επικεφαλής τους Βασίλη Σπύρου και Λεωνίδα Τσουμάνη.

Η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«ΖΑΓΟΡΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»(έδρες 7): Γεώργιος Τσουμάνης, Ανδρέας Γκρουϊδης, (Δ.Ε. Τύμφης), Ιωάννης Τσαπάρης, Θεοχάρης Λαδιάς (Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου), Ηλίας Κίτσιος, Αναστάσιος Περιστέρης, Παναγιώτης Ρούσκας (Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου).

-«ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ»(έδρες 5): Βασίλειος Σπύρου (ως επικεφαλής), Κωνσταντίνος Κούλας (Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου), Δημήτριος Φερεντίνος, Σταύρος Τζόκας (Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου), Αγγελική Ράπτη (Δ.Ε. Βοβούσας).

-«ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ»(έδρες 5): Λεωνίδας Τσουμάνης (ως επικεφαλής), Ηλίας Ράπτης (Δ.Ε. Τύμφης), Αχιλλέας Τσουμάνης (Δ.Ε. Παπίγκου), Ελευθέριος Ζαρκάδας (Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου), Ευτύχιος Μαλανδράκης (Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου).