«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βίτσα και η ανακοίνωση της στήριξης της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, μας γέμισε χαρά καθώς φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος είχε ανταποκριθεί θετικά σε σχετικό αίτημα, του Δήμου, φορέων και συλλόγων της περιοχής, αλλά δυστυχώς δεν είχε συνέχεια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι θα αναλάβει προσωπικά την προώθηση της υποψηφιότητας, μας γεμίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση και τον ευχαριστούμε.

Ως Δήμαρχος Ζαγορίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης, τον επιχειρηματία κο Νίκο Χήτο και την εταιρία Φυσικό Μεταλλικό Νερό «ΖΑΓΟΡΙ» για την χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης, καθώς και όλους όσους θα συνδράμουν στην πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια για τον τόπο μας.

Εχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος, έναν τόπο με ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον, πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομία, πατρίδα ευεργετών και ανθρώπων των γραμμάτων. Μέσα από τέτοιες ενέργειες και με την στήριξη της Πολιτείας, ως Δημοτική Αρχή Ζαγορίου προσδοκούμε μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη για τον τόπο μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

mitsotakis-vitsa

Είχα την ευκαιρία στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην πλατεία της Βίτσας, να αναφέρω στον Πρωθυπουργό, συνοπτικά τους άξονες, και τα έργα που η υλοποίηση τους θα δώσει στο Ζαγόρι την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται σήμερα, όπως: Την Αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου. Την δημιουργία ενός Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου για τους κατοίκους που διαμένουν στο Ζαγόρι (ηλικιωμένοι οι περισσότεροι) καθώς και για τους επισκέπτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς. Την οδική σύνδεση του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό. Η ολοκληρωμένη κατασκευή της οδού από την έξοδο του Ζαγορίου έως και την έδρα του Δήμου (τους Ασπραγγέλους). Την οδική Σύνδεση του Ζαγορίου με την Δυτική Μακεδονία δια μέσου Λάιστας-Βοβούσας. Την Βελτίωση της 25ης και 26ης Επαρχιακής Οδού που συνδέει τους περισσότερους οικισμούς του Ζαγορίου. Την ανάδειξη ,συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση των πολιτιστικών και Αρχιτεκτονικών μνημείων του Ζαγορίου . Ζήτησα την λήψη μέτρων πρόσθετης ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μέριμνα για την παροχή πρόσθετων επιδοτήσεων συντήρησης κατασκευών και κτιρίων για τους επιχειρηματίες και κατοίκους των παραδοσιακών οικισμών του Ζαγορίου ώστε να εξομοιωθούν οι δαπάνες με αυτές των πολυπληθών αστικών κέντρων. Προσαρμογή της νομοθεσίας για την εκμετάλλευση των Δασών και την ίδρυση των Δασικών Συνεταιρισμών. Μέτρα για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της περιοχής. Αύξηση των μέτρων για την προώθηση του Κοινωνικού Τουρισμού στις περιοχές του Ζαγορίου ώστε να επιμηκυνθεί η Τουριστική περίοδος.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει για τον τόπο μας και είμαι βέβαιος πως με την στήριξή του θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας ο Δήμος Ζαγορίου, να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για την χώρα μας.»